Interessetesten

Interessetesten voor scholieren – Vind je weg naar de juiste opleiding voor jou

Bij deze testen moet je reageren op een groot aantal keuzes . Je reacties geven aan in welke gebieden je geïnteresseerd bent. Op basis daarvan wordt een conclusie getrokken. Bv. dat je interesse ligt op het gebied van Taal en Cultuur of Commercie of Beta richtingen enz. Tenslotte geeft de uitslag aan welke opleidingen bij je zouden kunnen passen. Voor veel leerlingen is dit de eerste stap in de juiste richting. Mocht de interessetest geen duidelijkheid geven dan kun je doorgaan met een aansluitende beroepskeuzetest.

De volgende interessetesten raad ik aan. Ik maak er zelf als decaan ook gebruik van.

Overzicht van de beste (gratis) interessetesten voor scholieren

1. IdentiTest – Interessetest

De identitest is de interessetest die door de meeste decanen gebruikt wordt. Door middel van 300 vragen wordt op basis van jouw interesse bepaald welke opleiding het best bij je past. Houdt er echter rekening mee dat deze test niet gratis. Voor 7.50 krijg je een professionele test die zeker de moeite waard is. De volgende tests zijn echter wel gratis.

2. Studiekeuze123 – Interessetest

Wanneer je op deze link klikt, krijg je 2 testen aangeboden. De 1e test (NOA) geeft je inzicht in beroepssectoren en beroepen die bij je passen. Deze test is aan te bevelen als je te weten wilt komen voor welke beroepssectoren je eigenlijk belangstelling hebt. De studies die eraan verbonden worden, kunnen je helpen om een vervolgopleiding te vinden. De test duurt ongeveer 15 minuten en is gratis. Ook kun je tegen betaling een uitgebreider rapport aanvragen.

De 2e test is een studietool (ID). Deze tool helpt je bij het oriënteren en schetst je persoonlijk profiel. Door middel va 6 verschillende psychologische domeinen wordt je persoonlijk profiel berekent. Op basis van je profiel wordt een aantal bijpassende studies getoond. Je krijgt ook veel bruikbare informatie over studies en instellingen. Deze handige tool bied je dus op een vernieuwende manier veel mogelijkheden om erachter te komen welke studies bij je passen.

3. Icares – Studiekeuzetest

Hoewel het onder de naam studiekeuzetest gaat, is het in werkelijkheid een echte interessetest. Het is een wat snellere manier om er achter te komen welke opleiding bij je past. Na het invullen krijg je een overzicht van opleidingen die het beste bij je passen. De meest relevante opleiding van boven naar onder.

4. Basic Orange Studiekeuzetest

De eerste twee testen zijn waarschijnlijk voldoende. Deze derde is ook nog een mogelijkheid wanneer je het echt even snel en beknopt wilt doen. Een extra voordeel is de weergave van grafieken waarin jouw persoonlijkheidskenmerken naar voren komen.

Mocht de interessetest geen duidelijkheid geven dan kun je doorgaan met een aansluitende beroepskeuzetest.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>